wtorek, 9 lipca 2013

Filet z mozzarellą i zieleniną

                      Po prostu nadziany filecik. Podałam go z sałatą, na którą przepis znajdziecie w poprzednim poście.

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • Nadzienie :
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1/3 szk posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 150 g mozzarelli w bloku
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól himalajska do smaku
  • Dodatkowo :
  • bułka tarta do panierowania
  • 4 jajka ( duże )
  • 4 łyżki mleka
  • olej do smażeniaczytaj dalej :

  • Filety umyć i osuszyć. W każdym filecie zrobić nacięcie tworząc kieszeń i oprószyć je wewnątrz i zewnątrz solą. Do miski zetrzeć mozzarellę, dodać posiekany szpinak i szczypiorek oraz dodać przyprawy i majonez i wymieszać farsz. Tak przygotowanym farszem napełnić kieszonki filetów i ułożyć je w naczyniu próżniowym. Założyć pokrywkę, odessać za pomocą pompki nadmiar powietrza i zostawić filety na kilka godzin. Następnie rozbełtać jajka z mlekiem i odrobiną soli. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Filety obtaczać w bułce tartej, potem zanurzyć w jajku i panierować znowu w bułce tartej. Filety smażyć na nie za gorącym ogniu na złoto brązowy kolor z obu stron. Filety podawać jako danie obiadowe lub na zimno do pieczywa krojąc w plastry.

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.