środa, 17 lipca 2013

Kotleciki drobiowo warzywne

  • 1 duże udko z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 50 g mozzarelli w bloku
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 100 g cukinii
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili do smaku
  • dodatkowo :
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
czytaj więcej :
Udko umyć i wytrybować ( skórę i kość można zużyć do zupy ). Marchew i cebule obrać a potem umyć. Wytrybowane mięso z udka zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku razem z cebulą, mozzarellą i marchewką do miski. Do zmielonych składników zetrzeć o tarce o grubych oczkach cukinię i posiekać szpinak , który także dodać do miski. Następnie dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą i wymieszać masę. Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoto brązowy kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z dowolnymi dodatkami na gorąco.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.