poniedziałek, 22 lipca 2013

Maślankowe naleśniki z dżemem czereśniowym

                                 Dziś na FB jest akcja : " Cała Polska smaży naleśniki ". I z tej okazji i u mnie pojawiły się pyszne maślankowe naleśniki z domowym dżemem czereśniowym.

  • 2 jajka
  • 1/2 szk mleka 3,2%
  • 3/4 szk maślanki naturalnej
  • 3/4 szk oranżady białej
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 2 szczypty soli
  • 3 łyżki oleju
  • Dodatkowo :
  • domowy dżem czereśniowy
  • cukier puder
czytaj dalej :
Do miski wbić jajka, dodać płynne składniki i wymieszać najlepiej trzepaczką. Następnie dodać sól i mąkę i ponownie wszystko dokładnie wymieszać na jednolite i gładkie bez grudek ciasto. Rozgrzać patelnie do naleśników, nalewać na patelnię porcje ciasta rozprowadzając je po powierzchni patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone naleśniki smarować dowolnie dżemem na który przepis znajdziecie tutaj i zwijać np. jak te w rożki. Zwinięte naleśniki układać na talerze i oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.