sobota, 27 lipca 2013

Szybka i łatwa szarlotka

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g margaryny Kasia
  • 3/4 szk drobnego brązowego cukru
  • 2 żółtka ( z dużych wiejskich jajek )
  • 5 łyżek jogurtu typu greckiego
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 przyprawa do jabłecznika ( 25 g )
  • 2 łyżki drobnego brązowego cukru
  • cukier puder do posypania
czytaj dalej :
Do miski robota z nożami do siekania wsypać suche składniki, wlać jogurt i dodać żółtka a potem w kroić zimną margarynę. Funkcją pulsacyjną zmiksować składniki do momentu aż zwiążą się w bryłę. Potem wyjąc ciasto na blat i szybko chwilkę zagnieść ( ciasto powinno być miękkie ). Gotowe ciasto zawinąć w folię do żywności i schować do schłodzenia do zamrażalnika na okres przygotowywania jabłek. Gdy ciasto się schłodzi umyć jabłka, obrać i pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki a potem wrzucić do miski. Dodać przyprawę do jabłecznika i cukier i dokładnie wymieszać aby jabłka pokryły się przyprawą. Wyjąć ciasto z lodówki. Formę do ciasta o rozmiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto podzielić na dwie części ( nie muszą być równe ). Jedną część ciasta rozrywać na kawałki i rzucać na dno blachy a potem lekko docisnąć do dna. Na ciasto wyłożyć jabłka i porozrywać drugą część ciasta na warstwę jabłek. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.