wtorek, 6 sierpnia 2013

Ciasteczkowe paluchy z bakaliami

                            Tak sobie siedząc i mając ochotę na coś słodkiego wymyśliłam te ciasteczka. Nie wyglądają zbyt pięknie, ale za to są smaczne. Robi się je bardzo szybko i bardzo szybko znikają. Ale najfajniejsze jest to, że do pracy możemy zachęcić swoje dzieci, będą miały fajną zabawę.

  • 450 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g margaryny Kasia
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 75 g drobnego cukru trzcinowego
  • 75 g cukru brązowego Deremara
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady mlecznej z bakaliami
  • 20 g czekolady mlecznej
  • 6 czekoladowych jajeczek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania
czytaj dalej :
Do miski robota z nożami do siekania wsypać mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry, wkroić zimną margarynę i dodać pozostałe składniki na ciastka. Za pomocą funkcji pulsacyjnej posiekać wszystko do momentu lekkiego złączenia się składników. Następnie wyjąć ciasto z robota i chwilę je ręcznie wyrobić podsypując w miarę konieczności odrobiną mąki. Z ciasta uformować nie za gruby prostokąt i wycinać potem paski ciasta. Układać je na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.