- składniki na jedną cukinię
- 1 cukinia ( o długości około 25 cm )
- 150 g mięsa wieprzowego
- 1 mała cebula
- 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki ( kolor dowolny, u mnie zielona )
- 2 łyżki pokrojonego w kostkę pomidora
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili do smaku
- czosnek granulowany do smaku
Cukinię umyć, ściąć końcówki i za pomocą kulkownicy delikatnie wydrążyć
gniazdo nasienne. Mięso umyć, cebulę obrać i umyć i umieścić w
rozdrabniaczu a potem posiekać jak najdrobniej. Masę mięsną wyjąć z
rozdrabniacza i przełożyć do miseczki. Dodać pokrojoną paprykę i
pomidora oraz przyprawy do smaku i wymieszać masę dodając jedną łyżkę
wody. Farszem napełnić cukinię dociskając farsz, potem cukinię zawinąć w
folię spożywczą. Mocno związać końce i włożyć pakunek do garnka z wodą.
Zagotować i oda zagotowania wody gotować na małym ogniu około 20 minut.
Po ugotowaniu pakunek wyjąć na talerz i wystudzić. Gdy klopsocukinia
wystygnie wyjąc ją z folii i kroić w plastry. Podawać jako przekąska z
pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.