piątek, 9 sierpnia 2013

Piekielne ogórki

                                 Lubię ogórki po meksykańsku, bo są ostre i smaczne. Zrobiłam więc eksperymentując kilka słoików ogórków z chili peperoncini. Zalewa wyszła piekielnie ostra stąd nazwa ogórków. Po zrobieniu tych ogórków można je jeść już po kilku dniach, ale na zimę proponuję pasteryzować pięć minut.

  • 1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych )
  • Zalewa :
  • 6 szk wody
  • 1 duża cebula
  • 1,5 szk octu 10%
  • 2 łyżeczki żółtej gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonego chili peperoncini
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól kamienna do smaku
  • cukier do smaku
 Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut po czym gorącą zalewą zalać ogórki aby były całe przykryte. Szybko zakręcić słoiki zakrętkami i zostawić je do wystudzenia. Spożywać po kilku dniach. Przechowywać w zimnym miejscu. Natomiast jeżeli takie ogórki chcemy mieć na zimę to należy je dodatkowo pasteryzować 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.