wtorek, 1 października 2013

Alla bigosik kapuściano - cukiniowy

                       Jeżeli lubicie bigos i cukinię to takie połączenie na pewno Wam zasmakuje. Smaczny bigosik z pieczywem lubimy na obiad a nawet kolację.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 300 g wędzonego boczku
  • 350 g cienkiej kiełbasy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego z czosnkiem
  • sól do smaku
  • chili do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • ok. 600 ml wody

Kapustę i cukinię opłukać, potem kapustę poszatkować do garnka a cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach też od razu do garnka. Wlać wodę i gotować bez przykrycia 10 minut. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki, boczek w kostkę. Na patelnię wrzucić boczek i kiełbasę i smażyć chwilę aż tłuszcz się wytopi i dodać cebulę po czym zrumienić ją. Zawartość patelni przełożyć do podgotowanej kapusty z cukinią i wymieszać, dodać umyty i posiekany koperek i przyprawy. Gotować do miękkości kapusty i dodać koncentrat. Wymieszać i zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.