rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 3 jajka ( rozmiar L )
- 1 szk cukru ( o poj. 250 ml )
- 3/4 szk oleju rzepakowego
- 1 szk mleka
- 1 szczypta soli
- 50 g świeżych drożdży
- Kruszonka :
- 200 g maki pszennej typ 500
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 5 łodyg rabarbaru
- 3/4 szk borówek amerykańskich
- 1 łyżka mąki
- cukier puder do posypania
Do
miski wsypać cukier, wkruszyć drożdże i lekko przemieszać. Dodać jajka i
za pomocą trzepaczki cyklon lub miksera mieszać aż drożdże się
rozpuszczą. Potem wlać mleko i olej i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i
szczyptę soli i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki o
wymiarach 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar umyć,
obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać mąkę i wymieszać.
Rabarbar rozłożyć na cieście a potem w reszcie mąki wymieszać borówkę i
wysypać ją na rabarbar. Składniki kruszonki połączyć ze sobą i posypać
po rabarbarze i borówkach. Ciasto zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika na drugi poziom od dołu a
piekarnik nastawić bez termoobiegu na 170 stopni. Po upływie czasu
sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i
po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.