wtorek, 1 października 2013

Drożdżówka - rabarbar i borówka

                         A ta drożdżówka jest na oleju Rapso , który dostałam do testów. Jest to olej rzepakowy, niestety jak dla mnie jest trochę za drogi. A szkoda, bo jest dobry ale niestety będę mogła sobie na niego pozwolić od czasu do czasu. A ciacho jest sezonowe bo z rabarbarem i borówką. Lubię takie ciasta do herbaty, oczywiście dla lubiących super posmakuje z mlekiem czy kakao.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 3 jajka ( rozmiar L )
  • 1 szk cukru ( o poj. 250 ml )
  • 3/4 szk oleju rzepakowego
  • 1 szk mleka
  • 1 szczypta soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • Kruszonka :
  • 200 g maki pszennej typ 500
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 3/4 szk borówek amerykańskich
  • 1 łyżka mąki
  • cukier puder do posypania

Do miski wsypać cukier, wkruszyć drożdże i lekko przemieszać. Dodać jajka i za pomocą trzepaczki cyklon lub miksera mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Potem wlać mleko i olej i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać mąkę i wymieszać. Rabarbar rozłożyć na cieście a potem w reszcie mąki wymieszać borówkę i wysypać ją na rabarbar. Składniki kruszonki połączyć ze sobą i posypać po rabarbarze i borówkach. Ciasto zostawić do lekkiego podrośnięcia. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika na drugi poziom od dołu a piekarnik nastawić bez termoobiegu na 170 stopni. Po upływie czasu sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.