rozwiń i czytaj przepis :
- 3 serca wieprzowe
- 1 szk suszonych grzybów ( różne )
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 600 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki mąki
Serca
dokładnie umyć, zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości. Gdy się
zagotują lekko posolić. Ugotowane wyjąć z wywaru i lekko przestudzić
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Przestudzone serca pokroić w kostkę.
Na patelnie wlać kilka łyżek oleju i wrzucić pokrojone serca. Cebulę i
czosnek obrać, umyć i cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez
praskę i dodać do serc, po czym podsmażyć. Następnie dodać namoczone
grzyby, zalać bulionem, dodać przyprawy i dusić 20 minut. Na koniec mąkę
rozrobić z mąką i zagęścić nią sos. Zagotować i podawać z ulubionymi
dodatkami.
Wczoraj skorzystałam z tego przepisu i było pyszne :). Nie rozumiem, co ludzie widzą złego w podrobach, bo chętnie się nimi zajadam. Wystarczy odpowiednio przyrządzić i nadają się na każdy stół ;). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że smakowało. Ja też nie rozumiem tego, że ludzie nie lubią podrobów. Przecież po usunięciu nieczystości w tym przypadku mamy chude i smaczne mięsko. A wracając do podrobów to lekko byłam w szoku oglądając polskiego TopChefa, Uczestnicy nie znali się na podrobach.
Usuń