środa, 2 października 2013

Grzybowy gulasz sercowy

                                Bardzo lubię serca drobiowe i wieprzowe. Gdy jestem w mieście staram się zapolować na nie, bo jak to na wsi bywa z różnorodnością asortymentu różnie bywa. Udało mi się kupić właśnie serca wieprzowe, zrobiłam więc gulasz. Dodałam jeszcze suszone grzybki i jedzonko wyszło jak się patrzy. Taki gulasz lubię z kaszą lub po prostu z pieczywem.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 3 serca wieprzowe
  • 1 szk suszonych grzybów ( różne )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 600 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżki mąki

Serca dokładnie umyć, zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości. Gdy się zagotują lekko posolić. Ugotowane wyjąć z wywaru i lekko przestudzić Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Przestudzone serca pokroić w kostkę. Na patelnie wlać kilka łyżek oleju i wrzucić pokrojone serca. Cebulę i czosnek obrać, umyć i cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do serc, po czym podsmażyć. Następnie dodać namoczone grzyby, zalać bulionem, dodać przyprawy i dusić 20 minut. Na koniec mąkę rozrobić z mąką i zagęścić nią sos. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami.

2 komentarze:

  1. Wczoraj skorzystałam z tego przepisu i było pyszne :). Nie rozumiem, co ludzie widzą złego w podrobach, bo chętnie się nimi zajadam. Wystarczy odpowiednio przyrządzić i nadają się na każdy stół ;). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że smakowało. Ja też nie rozumiem tego, że ludzie nie lubią podrobów. Przecież po usunięciu nieczystości w tym przypadku mamy chude i smaczne mięsko. A wracając do podrobów to lekko byłam w szoku oglądając polskiego TopChefa, Uczestnicy nie znali się na podrobach.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.