rozwiń i czytaj przepis :
- 6 skrzydełek z kurczaka
- 1/4 średniej główki młodej kapusty
- 3 łodygi rabarbaru
- 1 cukinia
- 10 cm pora
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 duże marchewki
- 500 g ziemniaków ( po obraniu )
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej natki selera
- 2 łyżki posiekanego koperku
- ok. 3 l wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- kucharek w płynie do smaku
- 3/4 szk słodkiej śmietany 18%
Do
garnka wlać wodę, dodać umyte skrzydełka i ugotować wywar. Gdy wywar
się gotuje przygotować wszystkie warzywa, czyli obrać, umyć i dowolnie
pokroić, ale nie za grubo. Gdy wywar jest gotowy, dodać marchew, seler i
por i gotować 5 minut. Potem dodać pokrojone najlepiej w kostkę
ziemniaki, dodać przyprawy i dalej gotować 5 minut. Na koniec wsypać
pokrojoną kapustę, cukinię, rabarbar oraz posiekane natki i koper. Zupę
gotować do miękkości warzyw, a potem w razie konieczności jeszcze
doprawić. Śmietanę zahartować wlewając do niej trochę zupy, wymieszać i
wlać do zupy po czym wymieszać. Gotową zupę nalewać do miseczek lub na
talerze.
ciekawe połączenie składników ;]
OdpowiedzUsuńdziękuję, nietypowo ale smacznie :)
Usuń