środa, 2 października 2013

Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru

                        Zupa jak to zupa, ale ta jest z nutką rabarbaru. Rabarbar nadał zupie fajnego lekko kwaskowatego smaku. Od czasu do czasu można dodać do tradycyjnej kuchni tradycyjny ale wydawałoby się nie pasujący składnik. Wbrew pozorom taka kombinacja wyszła smaczna i zwykla zupa stała się niezwykła.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 1/4 średniej główki młodej kapusty
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 cukinia
  • 10 cm pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 duże marchewki
  • 500 g ziemniaków ( po obraniu )
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej natki selera
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ok. 3 l wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • 3/4 szk słodkiej śmietany 18%


Do garnka wlać wodę, dodać umyte skrzydełka i ugotować wywar. Gdy wywar się gotuje przygotować wszystkie warzywa, czyli obrać, umyć i dowolnie pokroić, ale nie za grubo. Gdy wywar jest gotowy, dodać marchew, seler i por i gotować 5 minut. Potem dodać pokrojone najlepiej w kostkę ziemniaki, dodać przyprawy i dalej gotować 5 minut. Na koniec wsypać pokrojoną kapustę, cukinię, rabarbar oraz posiekane natki i koper. Zupę gotować do miękkości warzyw, a potem w razie konieczności jeszcze doprawić. Śmietanę zahartować wlewając do niej trochę zupy, wymieszać i wlać do zupy po czym wymieszać. Gotową zupę nalewać do miseczek lub na talerze.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.