środa, 2 października 2013

Kurczak balsamiko

                         Nie każdy lubi ocet balsamiczny ale ja akurat lubię i pomyślałam, że dobrze byłoby zamarynować w nim kurczaka. I muszę przyznać, że to był dobry pomysł. Kurczak był kruchy, skórka chrupiąca. Kurczak jest ostry bo z dodatkiem ostrej czerwonej czubrycy. Takiego kurczaka można podać na obiad lub na ciepła kolację a nawet można zabrać na wycieczkę w plener.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1 kurczak ( około 1,8 kg )
  • Marynata :
  • 1/3 szk octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej czubrycy
  • 1 łyżeczka soli morskiej ( czubata )
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • ostra papryka w proszku

Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Kurczaka dokładnie umyć, włożyć go do miski lub innego naczynia i zalać go marynatą. Marynata jest dość płynna, więc należy od czasu do czasu kurczaka obracać. Tak zostawić go na minimum godzinę. Zamarynowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i posypać z wierzchu papryką. Naczynie zakryć i wstawić na środkową półkę piekarnika. Nastawić piekarnik na 170 stopni a zegar na 100 minut. Kurczaka po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.