rozwiń i czytaj przepis :
- 1 kurczak ( około 1,8 kg )
- Marynata :
- 1/3 szk octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej czubrycy
- 1 łyżeczka soli morskiej ( czubata )
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- ostra papryka w proszku
Składniki
marynaty dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować
margaryną. Kurczaka dokładnie umyć, włożyć go do miski lub innego
naczynia i zalać go marynatą. Marynata jest dość płynna, więc należy od
czasu do czasu kurczaka obracać. Tak zostawić go na minimum godzinę.
Zamarynowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać
marynatą i posypać z wierzchu papryką. Naczynie zakryć i wstawić na
środkową półkę piekarnika. Nastawić piekarnik na 170 stopni a zegar na
100 minut. Kurczaka po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.