Od czasu do czasu lubię zrobić na szybko placuszki na słodko. I zawsze tak jest, że robię je z tego co akurat mam pod ręką. Dziś placuszki z bananami. Szybko, smacznie i nie za bardzo słodko.
rozwiń i czytaj przepis :
- 2 dojrzałe ( ale nie za mocno ) banany
- 2 duże wiejskie jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szk mleka 3,2 %
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo :
- olej do smażenia
- maliny do dekoracji
- małe listki mięty
- cukier puder do posypania
Jajka
wybić do miski, wlać mleko, dodać cukier i wymieszać. Wsypać mąkę i
proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać aż nie będzie grudek. Banany
obrać i rozgnieść widelcem po czym dodać do ciasta i wymieszać. Patelnię
rozgrzać, wlać olej i nalewać porcje ciasta. Smażyć placuszki na złoto
brązowy kolor z obu stron a potem placuszki po wyjęciu z patelni
odsączyć na ręczniku papierowym. Odsączone placuszki układać na talerzu,
posypać cukrem pudrem i udekorować malinami i miętą.
Bardzo lubię takie placuszki, delikatne w smaku :)
OdpowiedzUsuńTak delikatne i dzieci je uwielbiają :)
UsuńZ bananem jeszcze nie robiłam... brzmią pysznie :)
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl
Polecam bo są pyszne :)
UsuńSmakowite.Robię podobne na drożdżach,chociaż z bananami jeszcze nie robiłem.Fajny jest tutaj dodatek mięty.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńTak na drożdżach też robię.
UsuńDziękuję i pozdrawiam :)