rozwiń i czytaj przepis :
- 300 g dyni ( po obraniu )
- 200 g marchewki ( po obraniu )
- 250 g ziemniaków ( po obraniu )
- 1 cebula
- 1 l wody
- 2 kostki rosołowe
- ( zamiast wody i kostek można użyć rosołu )
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pieprz cayenne do smaku
- kwaśna śmietana do dekoracji
Do
garnka wlać wodę i zagotować. Warzywa pokroić w kostkę. Do wody wrzucić
kostki, dodać warzywa oprócz dyni i gotować prawie do miękkości.
Następnie dodać dynię, chwilę gotować i dodać przyprawy i nadal gotować
do miękkości dyni. Wszystko zmiksować za pomocą blendera ( ja miksuję w
specjalnym dzbanku, który zapobiega rozpryskiwaniu się zupy ). Gotową
zupę w razie potrzeby doprawić, nalewać do miseczek lub na talerze i
polać odrobiną rozmieszanej śmietanki robiąc dekoracyjne wzorki. Do zupy
można podać grzanki.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńostatnio wszyscy robią te piękne pajęczyny. i wychodzą wam pięknie!
OdpowiedzUsuńJula to nic trudnego, dzięki :)
UsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńFajne są te różne dyniowe zupy,no i ładny pajączek.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :)
Usuń