Co prawda przepis i fotka jest z tamtego roku ale myślę, że przed zbliżającym się Halloween warto przypomnieć jak zrobić paluchy wiedźmy. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Fajnie by było aby w ich robieniu pomogły nam dzieci. Mój synek już dziś zaniósł do szkoły dynię, którą sam wyciął. Więc może na słodki poczęstunek zrobimy właśnie takie paluchy.
rozwiń i czytaj przepis :
400 g mąki pszennej
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
80 ml mleka
125 g margaryny Kasia
100 g cukru
1 cukier waniliowy
migdały blanszowane
kakao
Wszystkie składniki oprócz migdałów i kakao umieścić w robocie z nożami do siekania.
Wyrobić ciasto i wyłożyć je na stolnicę lub blat.
Z ciasta odrywać lub odcinać kawałki i formować wałeczki na kształt palców.
Paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Patyczek do szaszłyków maczać w kakao i dociskając do ciasta robić wzorki.
Z jednej strony na końce paluchów powciskać migdały.
Paluchy piec 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
poniedziałek, 28 października 2013
5 komentarzy:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
straszne ;)
OdpowiedzUsuństraszne i smaczne :)
UsuńPaluchy są boskie, troszkę się ich boję ha ha,
OdpowiedzUsuńMadziu nie ma czego się bać :)
Usuńnajlepsze na Halloween :)
OdpowiedzUsuń