rozwiń i czytaj przepis :
350 g mąki pszennej typ 500
80 g cukru
16 g cukru waniliowego
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
Lukier :
cukier puder
sok z cytryny
czerwony barwnik spożywczy
dodatkowo :
migdały blanszowane
Składniki ciasta wrzucić do miski robota z nożami siekającymi i wszystko połączyć.
Następnie wyjąć je z miski, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.
Potem przygotować blachy z wyposażenia kuchenki, wyłożone papierem do pieczenia.
Z ciasta wałkować cienkie rulony, ciąć na kawałki układać na blaszce i formować place a potem wciskać z jednego końca migdały tworząc paznokcie.
Tak przygotowane ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni i piec 12-15 minut.
Utrzeć lukier nie za gęsty.
Upieczone ciastka wystudzić i udekorować lukrem przygotowanym w gdy ciastka się piekły.
80 g cukru
16 g cukru waniliowego
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
Lukier :
cukier puder
sok z cytryny
czerwony barwnik spożywczy
dodatkowo :
migdały blanszowane
Składniki ciasta wrzucić do miski robota z nożami siekającymi i wszystko połączyć.
Następnie wyjąć je z miski, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.
Potem przygotować blachy z wyposażenia kuchenki, wyłożone papierem do pieczenia.
Z ciasta wałkować cienkie rulony, ciąć na kawałki układać na blaszce i formować place a potem wciskać z jednego końca migdały tworząc paznokcie.
Tak przygotowane ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni i piec 12-15 minut.
Utrzeć lukier nie za gęsty.
Upieczone ciastka wystudzić i udekorować lukrem przygotowanym w gdy ciastka się piekły.
świetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuń