czwartek, 17 października 2013

Sernik z truskawkami

                        Wiem, że sezon na truskawki się skończył ale z racji tego, że mam zaległości dopiero teraz dodaję ten przepis. Może ktoś z Was zechce skorzystać z niego jak tylko truskawki pojawią się w przyszłym roku.


rozwiń i czytaj przepis :

  • Spód :
  • 50 g otrąb pszennych prażonych
  • 150 g herbatników typu petitki
  • 130 g margaryny Kasia
  • Masa :
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 serki waniliowe ( typu Danio po 140 g )
  • 1 budyń waniliowy ( 40 g )
  • 4 wiejskie jajka
  • 3/4 szk cukru
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka mąki
  • Polewa :
  • 50 g polewy mlecznej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka 3,2%

Spód :

Margarynę roztopić. Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu i wsypać do miski. Do ciastek wsypać otręby, wlać roztopioną lekko schłodzoną margarynę i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysypać przygotowaną mieszanką i wyrównać powierzchnię a potem wstawić do lodówki aby margaryna związała.

Masa :

Jajka wbić do miski, dodać cukier i wymieszać aż cukier połączy się z jajkami. Następnie dodać serek mascarpone, jogurt, serki i budyń i wymieszać aż nie będzie grudek. Gotową masę wylać na spód. Truskawki umyć, zdjąć szypułki i włożyć truskawki do miseczki. Wsypać mąkę i obtoczyć nią truskawki, po czym ułożyć je na masie. Tortownicę wstawić do większej blaszki, potem ustawić tę większą na blasze kuchenkowej, tej głębszej i do niej wlać wodę. Sernik piec w kąpieli wodnej przez 30 minut w 180 stopniach a dalsze 30 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i wystudzić.

Polewa :

W kąpieli wodnej roztopić polewę i czekoladę i połączyć z mlekiem. Gotową polewą polać sernik i wstawić do lodówki na kilka godzin.

4 komentarze:

  1. Teraz kusisz, jak na truskawki tyle trzeba czekać...? Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przepisu i wyglądu,śliczny i smakowity.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i miły komentarz. A serniczek smaczny był :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.