rozwiń i czytaj przepis :
- Spód :
- 50 g otrąb pszennych prażonych
- 150 g herbatników typu petitki
- 130 g margaryny Kasia
- Masa :
- 400 g jogurtu greckiego
- 250 g serka mascarpone
- 2 serki waniliowe ( typu Danio po 140 g )
- 1 budyń waniliowy ( 40 g )
- 4 wiejskie jajka
- 3/4 szk cukru
- 300 g truskawek
- 1 łyżka mąki
- Polewa :
- 50 g polewy mlecznej
- 25 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka 3,2%
Spód :
Margarynę roztopić. Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu i wsypać do miski. Do ciastek wsypać otręby, wlać roztopioną lekko schłodzoną margarynę i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysypać przygotowaną mieszanką i wyrównać powierzchnię a potem wstawić do lodówki aby margaryna związała.
Masa :
Jajka wbić do miski, dodać cukier i wymieszać aż cukier połączy się z jajkami. Następnie dodać serek mascarpone, jogurt, serki i budyń i wymieszać aż nie będzie grudek. Gotową masę wylać na spód. Truskawki umyć, zdjąć szypułki i włożyć truskawki do miseczki. Wsypać mąkę i obtoczyć nią truskawki, po czym ułożyć je na masie. Tortownicę wstawić do większej blaszki, potem ustawić tę większą na blasze kuchenkowej, tej głębszej i do niej wlać wodę. Sernik piec w kąpieli wodnej przez 30 minut w 180 stopniach a dalsze 30 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i wystudzić.
Polewa :
W kąpieli wodnej roztopić polewę i czekoladę i połączyć z mlekiem. Gotową polewą polać sernik i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Margarynę roztopić. Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu i wsypać do miski. Do ciastek wsypać otręby, wlać roztopioną lekko schłodzoną margarynę i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysypać przygotowaną mieszanką i wyrównać powierzchnię a potem wstawić do lodówki aby margaryna związała.
Masa :
Jajka wbić do miski, dodać cukier i wymieszać aż cukier połączy się z jajkami. Następnie dodać serek mascarpone, jogurt, serki i budyń i wymieszać aż nie będzie grudek. Gotową masę wylać na spód. Truskawki umyć, zdjąć szypułki i włożyć truskawki do miseczki. Wsypać mąkę i obtoczyć nią truskawki, po czym ułożyć je na masie. Tortownicę wstawić do większej blaszki, potem ustawić tę większą na blasze kuchenkowej, tej głębszej i do niej wlać wodę. Sernik piec w kąpieli wodnej przez 30 minut w 180 stopniach a dalsze 30 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i wystudzić.
Polewa :
W kąpieli wodnej roztopić polewę i czekoladę i połączyć z mlekiem. Gotową polewą polać sernik i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Teraz kusisz, jak na truskawki tyle trzeba czekać...? Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńNo tak, teraz kuszę, hi, hi :)
UsuńDzięki :)
Z przepisu i wyglądu,śliczny i smakowity.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i miły komentarz. A serniczek smaczny był :)
Usuń