rozwiń i czytaj przepis :
1 łyżeczka mielonego kardamonu
250 g mąki pszennej typ 500
16 g cukru waniliowego
3/4 szk cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szk oleju rzepakowego
6 jajek ( rozmiar M )
lukier :
4 czubate łyżki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
dodatkowo :
czerwony barwnik spożywczy
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubić mikserem.
Następnie wlać olej i nadal miksować.
Po chwili przesiać przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kardamonem i dokładnie połączyć na gładkie ciasto.
Foremkę podłużną o wymiarach 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wylać do foremki a do pozostałej części dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego, wymieszać i wylać przez długość foremki na środku.
Szpatułką lub nożem przez długość przeciągnąć do dna blaszki.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut a potem wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Gotową babkę polać lukrem zrobionym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny czerwonego barwnika.
Kroić po zastygnięciu lukru na babce.
250 g mąki pszennej typ 500
16 g cukru waniliowego
3/4 szk cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szk oleju rzepakowego
6 jajek ( rozmiar M )
lukier :
4 czubate łyżki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
dodatkowo :
czerwony barwnik spożywczy
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubić mikserem.
Następnie wlać olej i nadal miksować.
Po chwili przesiać przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kardamonem i dokładnie połączyć na gładkie ciasto.
Foremkę podłużną o wymiarach 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wylać do foremki a do pozostałej części dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego, wymieszać i wylać przez długość foremki na środku.
Szpatułką lub nożem przez długość przeciągnąć do dna blaszki.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut a potem wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Gotową babkę polać lukrem zrobionym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny czerwonego barwnika.
Kroić po zastygnięciu lukru na babce.
Babeczka wygląda przepysznie! Jakby była stworzona do akcji "Różowy tydzień". Serdecznie zachęcam do udziału!
OdpowiedzUsuńhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/rozowy-tydzien-2013
Dziękuję bardzo. Przepis już dodany do akcji, dziękuję za zaproszenie do niej :)
UsuńŚlicznie wygląda z tym czerwonym środkiem :)
OdpowiedzUsuńKardamonową też bym się zajadała :)
Dziękuję i zachęcam do upieczenia :)
Usuńale fajnie się udało!
OdpowiedzUsuń