piątek, 18 października 2013

Babka z kardamonem i lukrem

                         Między przyprawami jakie dostałam od Kotanyi znalazłam mielony kardamon. Piekąc dziś babkę dodałam go do niej. Fajnie kardamon komponuje się w wypiekach. Synek zjadł już kilka kawałków bo On lubi właśnie babki jak to mówi bez niczego czyli bez owoców i takich tam. Babka przypadła Mu do gustu i pewnie jutro już jej nie będzie.


rozwiń i czytaj przepis :
1 łyżeczka mielonego kardamonu
250 g mąki pszennej typ 500
16 g cukru waniliowego
3/4 szk cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szk oleju rzepakowego
6 jajek ( rozmiar M )
lukier :
4 czubate łyżki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
dodatkowo :
czerwony barwnik spożywczy

Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubić mikserem.
Następnie wlać olej i nadal miksować.
Po chwili przesiać przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kardamonem i dokładnie połączyć na gładkie ciasto.
Foremkę podłużną o wymiarach 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wylać do foremki a do pozostałej części dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego, wymieszać i wylać przez długość foremki na środku.
Szpatułką lub nożem przez długość przeciągnąć do dna blaszki.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut a potem wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Gotową babkę polać lukrem zrobionym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny czerwonego barwnika.
Kroić po zastygnięciu lukru na babce.



5 komentarzy:

  1. Babeczka wygląda przepysznie! Jakby była stworzona do akcji "Różowy tydzień". Serdecznie zachęcam do udziału!

    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/rozowy-tydzien-2013

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Przepis już dodany do akcji, dziękuję za zaproszenie do niej :)

      Usuń
  2. Ślicznie wygląda z tym czerwonym środkiem :)
    Kardamonową też bym się zajadała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.