poniedziałek, 21 października 2013

Filet z warzywami otulony boczkiem

                           Jak już kiedyś pisałam uwielbiam faszerowane mięsa. A że wczoraj była niedziela to przygotowałam naszą ulubioną surówkę z czerwonej kapusty, frytki ( dawno ich nie było ) i właśnie faszerowane piersi z kurczaka w objęciach boczku. Obiadek smaczny i w sumie mało pracy.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 1/3 młodej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 7 plastrów wędzonego boczku ( u mnie parzony )
  • olej do smażenia
 Filety umyć osuszyć i rozciąć na jak największe płaty. Posolić i popieprzyć. Marchew i cebule obrać, umyć razem z cukinią. Cukinie i marchew zetrzeć na tarce a cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i podsmażyć do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem a potem lekko przestudzić. Farsz rozdzielić na filetach, złożyć w koperty. Na desce ułożyć po 3 plastry boczku, ostatni przekroić na pół. Koperty położyć na środku boczku łączeniem do dołu, na wierzch położyć połówki plastra boczku i zawinąć końcówki boczku wystające na bokach na górę formując pakunek. Filety smażyć na oleju ( powinno go być tyle aby filety były zakryte do połowy ) po kilka minut z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.