środa, 23 października 2013

Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką

                               Zawsze powtarzam, że domowe pieczywo jest najlepsze. A do tego przy tym jest fajna zabawa bo możemy dodawać różne składniki. Ja dzisiaj wykorzystałam do chleba prażoną cebulkę, którą uwielbiam właśnie w wypiekach i słonecznik, który dostałam do testów. Oba te składniki świetnie się uzupełniają. Cebulka ta daje fajny smak a pieczywo z jej dodatkiem jest aromatyczne i smaczne.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki prażonych otrąb pszennych
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • 6 łyżek słonecznika
  • 300 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 350 ml letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • Dodatkowo :
  • 2 foremki keksowe
  • olej rzepakowy do wysmarowania foremek
  • otręby pszenne do wysypania foremek
  • słonecznik do posypania chleba
Chleb możemy upiec na samych drożdżach, będzie równie smaczny. Wtedy zamiast zakwasu i 10 g drożdży dajemy 100 g samych drożdży świeżych. Należy je rozetrzeć z cukrem na płynną masę i postępować dalej zgodnie z opisem niżej.
Zakwas wymieszać z wodą, drożdżami i cukrem oraz olejem. Potem wsypać obie mąki, sól, dodać słonecznik, otręby i prażoną cebulkę i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, zakryć miskę z ciastem ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie ciasto chlebowe wyrobić. Foremki keksowe wysmarować olejem i wysypać otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie części i ułożyć je w foremkach. Wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię i posypać z wierzchu słonecznikiem. Tak przygotowane ciasto zostawić do wyrośnięcia. Zakwas potrzebuje czasu więc wyrastanie będzie trwało zdecydowanie dłużej niż na drożdżach. Wyrośnięte ciasto wstawić z foremkami do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec bochenki 45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleby na kratkę i wystudzić. podawać najlepiej z samym masłem.



3 komentarze:

  1. Chleb z cebulką pyszny jest :)
    I zgadzam się w pełni - domowe pieczywo jest niezastąpione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję Wam za miłe komentarze i polecam chlebek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.