Zawsze powtarzam, że domowe pieczywo jest najlepsze. A do tego przy tym jest fajna zabawa bo możemy dodawać różne składniki. Ja dzisiaj wykorzystałam do chleba prażoną cebulkę, którą uwielbiam właśnie w wypiekach i słonecznik, który dostałam do testów. Oba te składniki świetnie się uzupełniają. Cebulka ta daje fajny smak a pieczywo z jej dodatkiem jest aromatyczne i smaczne.
rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki prażonych otrąb pszennych
- 4 łyżki prażonej cebulki
- 6 łyżek słonecznika
- 300 g aktywnego zakwasu żytniego
- 350 ml letniej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- Dodatkowo :
- 2 foremki keksowe
- olej rzepakowy do wysmarowania foremek
- otręby pszenne do wysypania foremek
- słonecznik do posypania chleba
Chleb możemy upiec na samych drożdżach, będzie równie smaczny. Wtedy zamiast zakwasu i 10 g drożdży dajemy 100 g samych drożdży świeżych. Należy je rozetrzeć z cukrem na płynną masę i postępować dalej zgodnie z opisem niżej.
Zakwas
wymieszać z wodą, drożdżami i cukrem oraz olejem. Potem wsypać obie
mąki, sól, dodać słonecznik, otręby i prażoną cebulkę i wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką, zakryć miskę z ciastem ściereczką i wstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie ciasto chlebowe wyrobić.
Foremki keksowe wysmarować olejem i wysypać otrębami. Ciasto rozdzielić
na dwie części i ułożyć je w foremkach. Wilgotnymi dłońmi wyrównać
powierzchnię i posypać z wierzchu słonecznikiem. Tak przygotowane ciasto
zostawić do wyrośnięcia. Zakwas potrzebuje czasu więc wyrastanie będzie
trwało zdecydowanie dłużej niż na drożdżach. Wyrośnięte ciasto wstawić z
foremkami do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec bochenki 45
minut. Po upieczeniu wyjąć chleby na kratkę i wystudzić. podawać
najlepiej z samym masłem.
chlebek poezja, świetny :)
OdpowiedzUsuńChleb z cebulką pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńI zgadzam się w pełni - domowe pieczywo jest niezastąpione :)
Bardzo dziękuję Wam za miłe komentarze i polecam chlebek :)
OdpowiedzUsuń