rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 g ryżu ugotowanego na sypko
- 150 g topionego serka ( mocno schłodzonego )
- 1 łyżeczka soli
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szk oleju
- 300 ml letniej wody
Do
miski wsypać mąkę, dodać sól, wsypać schłodzony ryż i zetrzeć na tarce
serek topiony ( aby się dobrze ścierał można włożyć go na trochę do
zamrażarki ) i wszytko wymieszać drewnianą łyżką. W drugiej miseczce
rozetrzeć na płyn drożdże z cukrem, wlać wodę i olej po czym wymieszać i
wlać do suchych składników. Dłońmi wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i
zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie ponownie
je wyrobić. Blachę oprószyć mąką, ciasto podzielić na porcje, formować
bułki i układać na blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Bułki piec 30 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone bułki przestudzić.
Super pomysł z tym ryżem, szczególnie, że przecież często zostaje ryż z obiadu;) Ciekawa jestem ich smaku...
OdpowiedzUsuńPolecam upiec bo są smaczne :)
Usuńfajne!
OdpowiedzUsuń