rozwiń i czytaj przepis :
500 g mąki pszennej typ 500
150 g mąki żytniej typ 720
300 ml letniego mleka 3,2%
50 g świeżych drożdży
200 g dyni
1 czubata łyżeczka imbiru w proszku ( można użyć 2 łyżki świeżego startego )
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli morskiej
6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki mieszanki mix Italia ( pestki dyni, słonecznika i orzeszki piniowe )
Drożdże rozetrzeć na płyn z cukrem.
Wlać letnie mleko, olej, wsypać mąkę i sól.
Następnie na drobnych oczkach na tarce zetrzeć dynię, wsypać imbir ( jeśli mamy świeży możemy użyć świeżego, tak około 2 czubate łyżki po starciu także na drobnych oczkach.
Wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić przykryte ściereczka do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i przełożyć do foremki keksowej spryskać wodą i posypać ziarnami.
Formę z ciastem ponownie zakryć ściereczką aby ciasto nie wyschło i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić z blaszką do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Po tym czasie temperaturę zmniejszyć o 10 stopni i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kartce.
Podawać z masłem lub innymi dodatkami.
150 g mąki żytniej typ 720
300 ml letniego mleka 3,2%
50 g świeżych drożdży
200 g dyni
1 czubata łyżeczka imbiru w proszku ( można użyć 2 łyżki świeżego startego )
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli morskiej
6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki mieszanki mix Italia ( pestki dyni, słonecznika i orzeszki piniowe )
Drożdże rozetrzeć na płyn z cukrem.
Wlać letnie mleko, olej, wsypać mąkę i sól.
Następnie na drobnych oczkach na tarce zetrzeć dynię, wsypać imbir ( jeśli mamy świeży możemy użyć świeżego, tak około 2 czubate łyżki po starciu także na drobnych oczkach.
Wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić przykryte ściereczka do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i przełożyć do foremki keksowej spryskać wodą i posypać ziarnami.
Formę z ciastem ponownie zakryć ściereczką aby ciasto nie wyschło i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić z blaszką do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Po tym czasie temperaturę zmniejszyć o 10 stopni i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kartce.
Podawać z masłem lub innymi dodatkami.
smaczny chlebek:D
OdpowiedzUsuńChleb wygląda rewelacyjnie, ciekawe dodatki.
OdpowiedzUsuńAlu polecam, bo chlebek był smaczny :)
UsuńNo nie da się :) A przynajmniej ja nie potrafię...
OdpowiedzUsuńZ imbirem musiał smakować wyjątkowo dobrze :)
O tak nie da się. a chlebek smaczny był. Następnym razem dla porównania dodam świeżego imbiru.
UsuńJa dziś robię z otrębami:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń