niedziela, 3 listopada 2013

Drożdżówka truskawki na zielonej trawce


rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 szk cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 3/4 szk oleju rzepakowego
  • 1 szk mleka 3,2%
  • 1 szczypta soli
  • zielony barwnik spożywczy
  • 500 g mąki koszalińskiej ( typ 500 )
  • cukier puder do posypania

Blachę o wymiarach 24 x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać cukier, dodać drożdże i dokładnie utrzeć. Gdy będą płynne wbić jajka i ponownie dobrze wymieszać. Potem wlać olej, wymieszać, wlać mleko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól i barwnik ( ilość zależy od tego ja intensywny kolor chcemy uzyskać ) i dobrze wymieszać ciasto. Gdy będzie gładkie i bez grudek przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię. Truskawki obtoczyć w bułce tartej a nadmiar bułki wysypać po powierzchni ciasta. Obtoczone truskawki wyłożyć na ciasto i posypać jeszcze jedną łyżką bułki. Tak przygotowane zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia. Gdy podrośnie blaszkę wstawić do piekarnika. Termostat nastawić na 170 stopni a czas na 50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Z foremki wyjąć po przestudzeniu i pokroić na kawałki.

2 komentarze:

  1. Świetna jest! Smaki, kolory, super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, choć to barwnik to czasami można użyć go bez szkody dla zdrowia.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.