rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mrożonych truskawek
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 szk cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 3/4 szk oleju rzepakowego
- 1 szk mleka 3,2%
- 1 szczypta soli
- zielony barwnik spożywczy
- 500 g mąki koszalińskiej ( typ 500 )
- cukier puder do posypania
Blachę
o wymiarach 24 x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać
cukier, dodać drożdże i dokładnie utrzeć. Gdy będą płynne wbić jajka i
ponownie dobrze wymieszać. Potem wlać olej, wymieszać, wlać mleko,
wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól i barwnik ( ilość zależy od tego
ja intensywny kolor chcemy uzyskać ) i dobrze wymieszać ciasto. Gdy
będzie gładkie i bez grudek przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać
powierzchnię. Truskawki obtoczyć w bułce tartej a nadmiar bułki wysypać
po powierzchni ciasta. Obtoczone truskawki wyłożyć na ciasto i posypać
jeszcze jedną łyżką bułki. Tak przygotowane zakryć ściereczką i zostawić
do podrośnięcia. Gdy podrośnie blaszkę wstawić do piekarnika. Termostat
nastawić na 170 stopni a czas na 50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z
piekarnika i posypać cukrem pudrem. Z foremki wyjąć po przestudzeniu i
pokroić na kawałki.
Świetna jest! Smaki, kolory, super :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, choć to barwnik to czasami można użyć go bez szkody dla zdrowia.
Usuń