rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 5 małosolnych ogórków
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka łyżek wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Mięso
umyć, cebulę obrać i także umyć. Przygotować maszynkę do mielenia mięsa
i zmielić w niej mięso, cebulę oraz ogórki małosolne prosto do miski.
Do zmielonych składników dodać pozostałe, czyli kaszę, tartą bułkę,
jajka i przyprawy oraz kilka łyżek wody i wyrobić masę. Formować z
porcji masy kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na
złoto brązowy kolor z obu stron. Kotlety podawać np. z ziemniakami i
surówką.
Uwielbiam mielone,ale z ogórkiem jeszcze nie jadłem.Czas wypróbować.Pozdrawiam Christopher.Najbardziej mnie cieszy w tym przepisie,że podajesz zmielić mięso.
OdpowiedzUsuńDzięki. Co do mięsa to nie kupuję gotowego mielonego i aby uniknąć pytań zawsze piszę o mieleniu mięsa. A co do samych kotletów to polecam bo ogórek daje fajny posmak.
UsuńU mnie też dziś na blogu mielone! :D Ale w innej wersji. Twoje również wyglądają pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń