niedziela, 3 listopada 2013

Mielone z małosolnym ogórkiem


rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 5 małosolnych ogórków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kilka łyżek wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Mięso umyć, cebulę obrać i także umyć. Przygotować maszynkę do mielenia mięsa i zmielić w niej mięso, cebulę oraz ogórki małosolne prosto do miski. Do zmielonych składników dodać pozostałe, czyli kaszę, tartą bułkę, jajka i przyprawy oraz kilka łyżek wody i wyrobić masę. Formować z porcji masy kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoto brązowy kolor z obu stron. Kotlety podawać np. z ziemniakami i surówką.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam mielone,ale z ogórkiem jeszcze nie jadłem.Czas wypróbować.Pozdrawiam Christopher.Najbardziej mnie cieszy w tym przepisie,że podajesz zmielić mięso.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Co do mięsa to nie kupuję gotowego mielonego i aby uniknąć pytań zawsze piszę o mieleniu mięsa. A co do samych kotletów to polecam bo ogórek daje fajny posmak.

      Usuń
  2. U mnie też dziś na blogu mielone! :D Ale w innej wersji. Twoje również wyglądają pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.