rozwiń i czytaj przepis :
- Na klopsiki :
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- pieprz kolorowy do smaku
- sól morska z magnezem do smaku
- Na sos :
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 600 g pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego z ziołami
- 1,5 szk bulionu ( rosół )
- kilka łyżek oleju
- Do smaku :
- sól morska z magnezem
- pieprz kolorowy
- pieprz cayenne
- zioła włoskie
- czosnek granulowany
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sos :
Pomidory ( najlepiej swoje ) i paprykę umyć, cebulę obrać i umyć. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną z olejem patelnię lub do rondla i podsmażyć. Pomidory zmiksować. Gdy papryka i cebula się zeszkli wlać bulion, pomidory, dodać przyprawy i koncentrat i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie dodać posiekane zielone składniki i jeszcze chwilkę dusić po czym zdjąć z ognia.
Pomidory ( najlepiej swoje ) i paprykę umyć, cebulę obrać i umyć. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną z olejem patelnię lub do rondla i podsmażyć. Pomidory zmiksować. Gdy papryka i cebula się zeszkli wlać bulion, pomidory, dodać przyprawy i koncentrat i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie dodać posiekane zielone składniki i jeszcze chwilkę dusić po czym zdjąć z ognia.
Klopsiki :
Mięso na klopsiki umyć, włożyć do rozdrabniacza, dodać jajka oraz odrobinę soli i pieprzu i dokładnie rozdrobnić mięso. Do mięsa dodać kaszę mannę i wymieszać masę. W garnku zagotować wodę, można dodać kostkę bulionową. Do gotującej się wody wkładać maleńkie porcje masy mięsnej ( ja pomogłam sobie kulkownicą nabierając nią masę i wrzucając na wrzątek ). Klopsiki gotować 5 minut od wypłynięcia a potem łyżka cedzakową wyjąc je prosto do sosu. Garnek z sosem znowu postawić na ogień i dusić całość jeszcze 5 minut. Gotowe klopsiki podawać z makaronem.
Mięso na klopsiki umyć, włożyć do rozdrabniacza, dodać jajka oraz odrobinę soli i pieprzu i dokładnie rozdrobnić mięso. Do mięsa dodać kaszę mannę i wymieszać masę. W garnku zagotować wodę, można dodać kostkę bulionową. Do gotującej się wody wkładać maleńkie porcje masy mięsnej ( ja pomogłam sobie kulkownicą nabierając nią masę i wrzucając na wrzątek ). Klopsiki gotować 5 minut od wypłynięcia a potem łyżka cedzakową wyjąc je prosto do sosu. Garnek z sosem znowu postawić na ogień i dusić całość jeszcze 5 minut. Gotowe klopsiki podawać z makaronem.
Klopsiki podawać z ugotowanym dowolnym makaronem.
takie dania bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńNo to witaj w klubie :)
Usuń