wtorek, 5 listopada 2013

Borówkowy sernik na zimno

rozwiń i czytaj przepis :

  • 350 g półtłustego twarogu
  • 1 duża śmietana 12% ( 400 g )
  • cukier do smaku
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2/3 szk gorącej przegotowanej wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 350 g borówki amerykańskiej
  • 500 ml gorącej przegotowanej wody
Galaretkę agrestowa dokładnie rozpuścić w 2/3 szk wody. Twaróg dokładnie utrzeć z cukrem ( cukru według uznania, do smaku ), następnie dodać śmietanę i jeszcze chwilę miksować aż wszystko się połączy. Chłodną galaretkę wlać w trakcie mieszania i gotową masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Potem tortownicę wstawić do lodówki do stężenia. Borówki umyć, osuszyć. Galaretkę cytrynową wymieszać z wodą i wystudzić. Gdy masa serowa jest ścięta wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzch wysypać borówki i delikatnie zalać galaretką. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się galaretki. Podawać najlepiej po kilku godzinach.

1 komentarz:

  1. Dzięki Justyna. Muszę przyznać, że jesteś moją najwierniejszą " fanką ". Dziękuję Ci bardzo za tak częste odwiedziny i komentarze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.