- 350 g półtłustego twarogu
- 1 duża śmietana 12% ( 400 g )
- cukier do smaku
- 1 galaretka agrestowa
- 2/3 szk gorącej przegotowanej wody
- 1 galaretka cytrynowa
- 350 g borówki amerykańskiej
- 500 ml gorącej przegotowanej wody
Galaretkę
agrestowa dokładnie rozpuścić w 2/3 szk wody. Twaróg dokładnie utrzeć z
cukrem ( cukru według uznania, do smaku ), następnie dodać śmietanę i
jeszcze chwilę miksować aż wszystko się połączy. Chłodną galaretkę wlać w
trakcie mieszania i gotową masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm.
Potem tortownicę wstawić do lodówki do stężenia. Borówki umyć, osuszyć.
Galaretkę cytrynową wymieszać z wodą i wystudzić. Gdy masa serowa jest
ścięta wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzch wysypać borówki i
delikatnie zalać galaretką. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki do
całkowitego ścięcia się galaretki. Podawać najlepiej po kilku godzinach.
Dzięki Justyna. Muszę przyznać, że jesteś moją najwierniejszą " fanką ". Dziękuję Ci bardzo za tak częste odwiedziny i komentarze :)
OdpowiedzUsuń