rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g makaronu spaghetti
- 5 l wody do ugotowania makaronu
- sól i olej do ugotowania makaronu
- 500 g kiełbasy regionalnej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 500 ml przecieru pomidorowego płynnego
- 1 łyżka przyprawy zioła włoskie
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki kucharka w płynie
Do
garnka wlać wodę, zagotować. Posolić i dodać trochę oleju. wrzucić
makaron i od czasu do czasu mieszając ugotować all dente. Przelać po
ugotowaniu zimną wodą i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, kiełbasę
pokroić w plasterki i wrzucić ją na patelnię i podsmażyć. Gdy będzie
ładnie zrumieniona wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i dalej chwilę
smażyć. Wlać do kiełbasy i cebuli przecier pomidorowy, dodać wszystkie
przyprawy i dusić wszystko około 3 minut. Gotowy sos można wymieszać z
ugotowanym makaronem lub podać makaron polany sosem.
proste a jak ładnie podane i już zupełnie inaczej może wyglądać zwykła kolacja:D
OdpowiedzUsuńO tak, dzięki :)
UsuńAleż apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń