rozwiń i czytaj przepis :
- 1 kg fileta z mintaja
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
- Ciasto :
- 2 jajka
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 jogurt grecki ( 400 g )
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3/4 szk mąki
- 100 ml mleka
Mintaja
umyć i osuszyć. Przekroić każdy kawałek na pół. Oprószyć rybę solą i
pieprzem. D miski wsypać mąkę, dodać jajka, jogurt grecki, paprykę, sól i
pieprz i wymieszać na gładkie ciasto. Gdyby konsystencja była za gęsta (
powinna być gęściejsza od ciasta naleśnikowego ) dolać mleko. Na
patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek mintaja obtoczyć w mące, następnie
zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron po około 3-4 minuty.
Podoba mi się ten przepis, zwłaszcza jak przeczytałam w składnikach, że ciasto jest jogurtowe.
OdpowiedzUsuń