poniedziałek, 2 grudnia 2013

Babka alla keks


rozwiń i czytaj przepis :
200 g margaryny Kasia
150 g cukru
16 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki tortowej
80 g mixu keksowego Helio ( kandyzowana skórka pomarańczowa i kostki melona ) + 20 g do dekoracji
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
25 g kandyzowanych wiśni
5 jajek ( rozm. M )
Lukier :
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Za pomocą miksera utrzeć miękką margarynę z obydwoma cukrami.
Nadal ucierając dodać żółtka i utrzeć aż się połączą.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia ale zostawić jedną łyżkę mąki i przesypać ją na talerz bo będzie potrzebna.
Wymieszać mąkę z masą jajeczną a do talerza z odłożoną mąką przełożyć kandyzowane owoce i skórki i przemieszać z mąką aby się do siebie nie lepiły i każda część była osobno.
Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć dodając pianę partiami a następnie dodać kandyzowane składniki i też delikatnie wymieszać.
Foremkę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia a do foremki przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Upieczoną babkę wystudzić.
Utrzeć lukier i udekorować nim babkę a na koniec posypać odłożonym mixem keksowym.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.