Jednocześnie zachęcam Was o wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29
listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów
wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów
spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed
Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”.
200 g wędzonego boczku
800 g ryżu ( ugotowanego w kurkumie i w osolonej wodzie, waga po ugotowaniu )
200 g marchwi
150 g cukinii
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 jajka
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
ostra papryka do smaku
Ugotowany, odcedzony i chłodny ryż wsypać do miski.
Boczek pokroić w paski, cebule i czosnek w kostkę a marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzać patelnię, wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć.
Następnie dodać cebulę, chwilę smażyć a potem dodać startą marchew i cukinię oraz czosnek.
Smażyć na dużym ogniu 3-4 minuty a potem zawartość patelni przełożyć do ryżu.
Dodać natkę pietruszki i przyprawy oraz bułkę tartą i wymieszać wszystko po czym zostawić do schłodzenia.
Do schłodzonych składników wbić jajka, ponownie wymieszać masę i w razie konieczności jeszcze doprawić.
Rozgrzać patelnie, wlać olej.
Z masy ryżowej formować kotlety, kłaść na olej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
Kotlety ryżowe podawać z surówką.
800 g ryżu ( ugotowanego w kurkumie i w osolonej wodzie, waga po ugotowaniu )
200 g marchwi
150 g cukinii
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 jajka
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
ostra papryka do smaku
Ugotowany, odcedzony i chłodny ryż wsypać do miski.
Boczek pokroić w paski, cebule i czosnek w kostkę a marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzać patelnię, wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć.
Następnie dodać cebulę, chwilę smażyć a potem dodać startą marchew i cukinię oraz czosnek.
Smażyć na dużym ogniu 3-4 minuty a potem zawartość patelni przełożyć do ryżu.
Dodać natkę pietruszki i przyprawy oraz bułkę tartą i wymieszać wszystko po czym zostawić do schłodzenia.
Do schłodzonych składników wbić jajka, ponownie wymieszać masę i w razie konieczności jeszcze doprawić.
Rozgrzać patelnie, wlać olej.
Z masy ryżowej formować kotlety, kłaść na olej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
Kotlety ryżowe podawać z surówką.
pyszne:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kotletów z ryżu. Muszę kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńPyszne muszą być ;)
OdpowiedzUsuń