sobota, 30 listopada 2013

Ryżowe kotlety

                              Jeśli ugotujecie na obiad ryż i ugotujecie go w nadmiarze to mam pomysł aby go wykorzystać. Wystarczy kilka składników i można wyczarować pyszne kotlety ryżowe. Moi chłopcy jedli je z surówką i pieczywem ale świetnie smakują same lub tylko z dodatkiem surówki np. z pekińskiej kapusty. Wiadomo, że nie należy wyrzucać jedzenia a tu mamy świetny sposób na wykorzystanie tego ca nam zostanie z poprzedniego dnia.

  Jednocześnie zachęcam Was o wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. 

rozwiń i czytaj przepis :

 200 g wędzonego boczku
800 g ryżu ( ugotowanego w kurkumie i w osolonej wodzie, waga po ugotowaniu )
200 g marchwi
150 g cukinii
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 jajka
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
ostra papryka do smaku

Ugotowany, odcedzony i chłodny ryż wsypać do miski.
Boczek pokroić w paski, cebule i czosnek w kostkę a marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzać patelnię, wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć.
Następnie dodać cebulę, chwilę smażyć a potem dodać startą marchew i cukinię oraz czosnek.
Smażyć na dużym ogniu 3-4 minuty a potem zawartość patelni przełożyć do ryżu.
Dodać natkę pietruszki i przyprawy oraz bułkę tartą i wymieszać wszystko po czym zostawić do schłodzenia.
Do schłodzonych składników wbić jajka, ponownie wymieszać masę i w razie konieczności jeszcze doprawić.
Rozgrzać patelnie, wlać olej.
Z masy ryżowej formować kotlety, kłaść na olej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
Kotlety ryżowe podawać z surówką.

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.