rozwiń i czytaj przepis :
1 kg kapusty kiszonej
30 g suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )
2 duże cebule
700 g łopatki wieprzowej
2 łyżki miodu płynnego naturalnego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
ostra papryka do smaku
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku
kucharek w płynie do smaku
3 łyżki oleju
500 ml bulionu lub gorącej wody
masło lub margaryna do wysmarowania naczynia
30 g suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )
2 duże cebule
700 g łopatki wieprzowej
2 łyżki miodu płynnego naturalnego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
ostra papryka do smaku
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku
kucharek w płynie do smaku
3 łyżki oleju
500 ml bulionu lub gorącej wody
masło lub margaryna do wysmarowania naczynia
W garnku umieścić kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, zalać wodą i gotować bez przykrycia do momentu aż kapusta będzie lekko podgotowana.
Wystudzić i odcedzić z wody.
Grzyby namoczyć w drugim garnku zalewając ciepłą wodą.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na spore kawałki.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć.
Następnie obrać cebule, umyć i pokroić w większą kostkę, dodać do mięsa, chwilę smażyć i dodać miód.
Smażyć od czasu do czasu mieszając 10 minut po czym dodać przyprawy i chwilę smażyć.
Podlać to wodą lub bulionem, dodać odsączone z wody grzyby i dusić pod przykryciem 30 minut, spróbować czy jest dobrze doprawione.
Powinno mieć intensywny smak bo kapusta jest tylko z liściem, zielem i jałowcem.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną, na dno wyłożyć odciśniętą kapustę, na kapustę wyłożyć zawartość rondla i zalać resztą powstałego sosu.
Przykryć naczynie pokrywką i wstawić na dolną półkę do zimnego piekarnika.
Temperaturę nastawić na 200 stopni i czas 70 minut.
Po zapieczeniu danie podawać np. z pieczywem.
Ależ mi smaku narobiłaś:)
OdpowiedzUsuń