rozwiń i czytaj przepis :
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 czubate łyżki płatków migdałowych
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 4 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 125 g masła
- dodatkowo cukier puder do obtaczania
Do
miski robota z nożami do siekania wrzucić wszystkie składniki na
ciastka. Używając opcji puls połączyć składniki a potem wyjąć je na blat
i zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, podzielić na dwie części i
wałkować na placek o grubości około 5 mm. Następnie z ciasta wycinać
gwiazdki za pomocą foremki do ciastek. Każdą gwiazdkę obtoczyć w cukrze
pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec
około 20 minut w temperaturze 180 stopni ( jeżeli ciastka są cieńsze to
czas pieczenia należy skrócić ). Upieczone ciastka wystudzić i
zajadać.
pysznie wyglądają:d
OdpowiedzUsuńSmakowitości:)
OdpowiedzUsuń