rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mąki typ 450
- 2 jajka (rozmiar M )
- 150 g zimnej margaryny
- 3 łyżki brązowego cukru Demerara
- 4 czubate łyżki tartych migdałów
- 5 łyżek płynnego naturalnego miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Zielony lukier :
- 2 łyżki glukozy
- 4 łyżki cukru pudru
- odrobina zielonego barwnika spożywczego
- 3 - 4 łyżki przegotowanej wody lub soku z cytryny
Przygotować
robot z miską i nożami do siekania. Do miski dodać kolejno wszystkie
składniki. Włączyć robot i mieszać aż się połączą składniki w ciasto.
Wyjąć je z miski na blat lub stolnicę, chwilę wyrobić a potem dzielić na
porcje, wałkować na nie za cienkie i nie za grube placki i foremką w
kształcie choinki wycinać ciasteczka. Potem układać je na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasteczka piec 10 - 15 minut w
zależności od grubości. Ciasteczka przestudzić. Składniki lukru
wymieszać, lukier nie powinien być za gęsty. Upieczone ciasteczka
dowolnie udekorować lukrem ( można śmiało zachęcić dzieci, te ciasteczka
lukrować mój synek ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.