środa, 8 stycznia 2014

Bigos z dodatkiem suszonej śliwki


rozwiń i czytaj przepis :

  • 4 kg kiszonej kapusty
  • 4 duże mostki wieprzowe
  • 1 kg wędzonego boczku
  • 1 kg cienkiej kiełbasy ( toruńska )
  • 1,3 kg łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 solidne garście suszonych grzybów
  • 2 solidne garście suszonych śliwek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz ostry do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • słodka papryka do smaku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 przyprawa do bigosu
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę jeśli jest grubo pokrojona można posiekać a jeśli jest mocno kwaśna lekko przepłukać. Potem kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i podgotować. W drugim garnku umieścić umyte mostki, zalać wodą i ugotować do miękkości, gdy się zagotują dodać sól do smaku, ziele i liść laurowy. Ugotowane mostki przestudzić i obrać mięso. Grzyby namoczyć w osobnym naczyniu w ciepłej wodzie, potem je podgotować. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Łopatkę po umyciu i osuszeniu pokroić w sporą kostkę, kiełbasę tak samo pokroić w kostkę. Ugotowaną kapustę przestudzić, odlać część wody, dolać potrzebną ilość wywaru z mostków, liście laurowe, ziele i jałowieć. Potem dodać grzyby ( można też dolać trochę wody z gotowania grzybów ). Mięso podsmażyć z cebulą, potem podsmażyć boczek i kiełbasę. Garnek z kapustą postawić na ogniu i dalej gotować. Dodać podsmażone mięso i śliwki ( można dać później ale ja wolałam aby się rozgotowały i pozostał ich smak ), potem dodać boczek i kiełbasę i dalej gotować około 15 minut. Potem dodać resztę przypraw i koncentrat oraz mięso z mostków i bigos gotować na małym ogniu około godziny od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności podlać wywarem i jeszcze doprawić. Gotowy bigos odstawić do wystudzenia a potem znowu go zagotować i ewentualnie doprawić. Na trzeci dzień znów bigos zagotować. Część bigosu można przełożyć do słoików a część zjeść na bieżąco. Bigos im więcej razy odgrzewany tym będzie lepszy. ( mój jest trzy dniowy )

2 komentarze:

  1. Witam. Właśnie robię mój pierwszy w życiu bigos :) wybrałam przepis Pani Ewy Bigos z dodatkiem suszonej śliwki. Jestem w połowie gotowania a bigos pachnie obłędnie :) Polecam przepisy Pani Ewy. Jest to mój kolejny raz gdzie korzystam z Pani przepisów i zawsze potrawy wychodzą pyszne !! Zdjęcie z efektem końcowym na pewno podeśle.
    Pozdrawiam Anna Śmigiel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że korzysta Pani z moich przepisów. I, że przypadają do gustu i smakują. Z niecierpliwością czekam na fotki. Pozdrawiam, Ewa :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.