rozwiń i czytaj przepis :
- 4 kg kiszonej kapusty
- 4 duże mostki wieprzowe
- 1 kg wędzonego boczku
- 1 kg cienkiej kiełbasy ( toruńska )
- 1,3 kg łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 solidne garście suszonych grzybów
- 2 solidne garście suszonych śliwek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- pieprz ostry do smaku
- ostra papryka do smaku
- słodka papryka do smaku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 1 przyprawa do bigosu
Kapustę
jeśli jest grubo pokrojona można posiekać a jeśli jest mocno kwaśna
lekko przepłukać. Potem kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i
podgotować. W drugim garnku umieścić umyte mostki, zalać wodą i ugotować
do miękkości, gdy się zagotują dodać sól do smaku, ziele i liść
laurowy. Ugotowane mostki przestudzić i obrać mięso. Grzyby namoczyć w
osobnym naczyniu w ciepłej wodzie, potem je podgotować. Cebule i czosnek
obrać, pokroić w kostkę. Łopatkę po umyciu i osuszeniu pokroić w sporą
kostkę, kiełbasę tak samo pokroić w kostkę. Ugotowaną kapustę
przestudzić, odlać część wody, dolać potrzebną ilość wywaru z mostków,
liście laurowe, ziele i jałowieć. Potem dodać grzyby ( można też dolać
trochę wody z gotowania grzybów ). Mięso podsmażyć z cebulą, potem
podsmażyć boczek i kiełbasę. Garnek z kapustą postawić na ogniu i dalej
gotować. Dodać podsmażone mięso i śliwki ( można dać później ale ja
wolałam aby się rozgotowały i pozostał ich smak ), potem dodać boczek i
kiełbasę i dalej gotować około 15 minut. Potem dodać resztę przypraw i
koncentrat oraz mięso z mostków i bigos gotować na małym ogniu około
godziny od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności podlać
wywarem i jeszcze doprawić. Gotowy bigos odstawić do wystudzenia a potem
znowu go zagotować i ewentualnie doprawić. Na trzeci dzień znów bigos
zagotować. Część bigosu można przełożyć do słoików a część zjeść na
bieżąco. Bigos im więcej razy odgrzewany tym będzie lepszy. ( mój jest
trzy dniowy )
Witam. Właśnie robię mój pierwszy w życiu bigos :) wybrałam przepis Pani Ewy Bigos z dodatkiem suszonej śliwki. Jestem w połowie gotowania a bigos pachnie obłędnie :) Polecam przepisy Pani Ewy. Jest to mój kolejny raz gdzie korzystam z Pani przepisów i zawsze potrawy wychodzą pyszne !! Zdjęcie z efektem końcowym na pewno podeśle.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Anna Śmigiel
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że korzysta Pani z moich przepisów. I, że przypadają do gustu i smakują. Z niecierpliwością czekam na fotki. Pozdrawiam, Ewa :)
Usuń