rozwiń i czytaj przepis :
- 100 g nadziewanej czekolady miętowej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g margaryny
- odrobina kropli miętowych
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- cukier puder do obtaczania
W kąpieli
wodnej roztopić margarynę a potem połamać czekoladę, dodać do margaryny
i rozpuścić. Od czasu do czasu mieszając. Roztopioną czekoladę zdjąć z
ognia i przestudzić, ale ma być płynna. Białka oddzielić od żółtek i
ubić te białka ze szczyptą soli. Potem dodawać stopniowo cukier i dalej
ubijać.
Następnie dodać żółtka, wymieszać z białkami. Potem wlać odrobinę kropli
( dosłownie kilka kropli ) i cały czas miksując wlewać czekoladę. Na
koniec przesiać do masy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać
ciasto. Gotowe przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
Potem za pomocą łyżeczki ( ciasto będzie twarde ) wybierać porcje ciasta i formować kulki w wielkości orzecha włoskiego.
Kulki obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia zostawiając odstępy. Ciasteczka piec 15 minut w 180
stopniach. Upieczone wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.