rozwiń i czytaj przepis :
- 4 jajka
- 1/2 szk cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1/2 szk oleju
- 2 łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
- 3/4 szk mąki pszennej typ 500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szk ugotowanego na sypko ryżu
- 5 jabłek ( średnich )
- cukier puder do posypania
Do miski
wbić jajka, wsypać oba cukry i ubijać mikserem do białości. Dodać
jogurt, wymieszać, wlać olej i dalej chwilę ubijać a potem przesiać do
miski mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać zimny i
sypki ryż i już łyżką wymieszać ciasto z ryżem. Jabłka umyć, obrać i
pokroić w sporą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Wszystko przełożyć
do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Ciasto
piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45-50 minut. Po
upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
ciekawa propozycja :) bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, w poniedziałek też piekłam ciasto ryżowe, specjał kuchni włoskiej, w wersji bez glutenowej z kokosem. Pyszne. Zamieszczę na blogu.
OdpowiedzUsuń