wtorek, 21 stycznia 2014

Nadziewane kabaczkowe łódki


rozwiń i czytaj przepis :

  • 2 kabaczki ( po 1 kg każdy )
  • Nadzienie :
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 4 szk ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 100 g topionego serka
  • 3 łyżki posiekanego koperku ( u mnie mrożony )
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kabaczki umyć, ściąć końcówki i przekroić każdy na pół ale wzdłuż kabaczka. Łyżką lub kulkownicą usunąć gniazda nasienne i tak przygotowane kabaczki ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Farsz : Mięso umyć i pokroić na kawałki. Papryki i cebulę po oczyszczeniu i umyciu pokroić w kostkę i wrzucić do miski, dodać koperek i do tej miski zmielić mięso razem z obranym i umytym czosnkiem i serkiem topionym. Potem dodać ugotowany i przestudzony ryż oraz przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać nadzienie do kabaczków. Przygotowanym farszem napełnić łódeczki. Wszystko piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 40 - 45 minut. Podawać na gorąco, można polać ketchupem

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.