rozwiń i czytaj przepis :
- 2 kabaczki ( po 1 kg każdy )
- Nadzienie :
- 600 g łopatki wieprzowej
- 4 szk ugotowanego ryżu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 100 g topionego serka
- 3 łyżki posiekanego koperku ( u mnie mrożony )
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- pieprz cayenne do smaku
Kabaczki
umyć, ściąć końcówki i przekroić każdy na pół ale wzdłuż kabaczka. Łyżką
lub kulkownicą usunąć gniazda nasienne i tak przygotowane kabaczki
ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Farsz : Mięso umyć i pokroić na
kawałki. Papryki i cebulę po oczyszczeniu i umyciu pokroić w kostkę i
wrzucić do miski, dodać koperek i do tej miski zmielić mięso razem z
obranym i umytym czosnkiem i serkiem topionym. Potem dodać ugotowany i
przestudzony ryż oraz przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać nadzienie
do kabaczków. Przygotowanym farszem napełnić łódeczki. Wszystko piec w
piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 40 - 45 minut. Podawać na
gorąco, można polać ketchupem
bardzo lubię nadziewane warzywa:)
OdpowiedzUsuń