rozwiń i czytaj przepis :
- 4 jajka
- 1/2 szk oleju
- 300 ml mleka 3,2%
- 200 ml białej oranżady
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szk cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2,5 szk mąki typ 500
- 500 ml śmietany kremówki
- cukier do smaku
- borówki amerykańskie ( użyłam mrożonych )
Borówki
rozmrozić najlepiej na ręczniku papierowym. Śmietanę ubić z cukrem i
wstawić do lodówki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrami,
mlekiem, oranżadą i olejem. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i
wymieszać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać
ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać, nalewać porcje
ciasta i smażyć gofry na złoty kolor. Gotowe gofry dekorować bitą
śmietaną i borówkami. Można dodać małe listki mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.