niedziela, 12 stycznia 2014

Gofry z bitą śmietaną i borówkami


rozwiń i czytaj przepis :

  • 4 jajka
  • 1/2 szk oleju
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 200 ml białej oranżady
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2,5 szk mąki typ 500
  • 500 ml śmietany kremówki
  • cukier do smaku
  • borówki amerykańskie ( użyłam mrożonych )
PRZYGOTOWANIE:
Borówki rozmrozić najlepiej na ręczniku papierowym. Śmietanę ubić z cukrem i wstawić do lodówki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrami, mlekiem, oranżadą i olejem. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać, nalewać porcje ciasta i smażyć gofry na złoty kolor. Gotowe gofry dekorować bitą śmietaną i borówkami. Można dodać małe listki mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.