rozwiń i czytaj przepis :
- 1 królik ( 2 kg po sprawieniu )
- 2 cebule
- 1 solidna garść dowolnych suszonych grzybów
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pieprz cayenne do smaku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki masła
- 150 ml śmietany 18 %
- woda lub bulion
Królika
umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. W szerokim rondlu roztopić masło,
włożyć królika i podsmażyć rumieniąc go. Grzyby zalać gorącą wodą i
namoczyć. Gdy królik się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i
podsmażyć. Potem podlać bulionem lub gorącą wodą i dusić prawie do
miękkości. Dodać odsączone grzyby, przyprawy i dalej wszystko dusić do
miękkości królika. W razie potrzeby doprawić. Śmietankę zahartować
odrobiną płynu z duszenia królika i wlać do garnka z zawartością.
Zagotować i jeszcze chwilkę gotować. Podawać np. z ziemniakami i surówką
z czerwonej kapusty lub inną.
Królika nie jadłem od czasu pobytu w Anglii.Twój jest bardzo smakowity.Widziałem w łidlu króliki,trzeba by sobie przypomnic smak.
OdpowiedzUsuńJa mam ten komfort, że jak jadę do Cioci to kupuję sobie od kuzyna takiego z gospodarstwa. Jeszcze nigdy nie kupowałam w sklepie.
Usuń