rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek oleju
- ketchup pikantny do posmarowania ciasta
- Dodatki ( ilość zależy od nas )
- boczek wędzony
- cebula
- ser żółty ( gouda )
- pieprz cayenne
- zioła włoskie
- zioła dalmatyńskie
Do miski
wsypać mąkę i sól i przemieszać. W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem,
dodać je do maki, wlać olej, jogurt i mleko i wyrobić ciasto. Odstawić
je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi sową objętość ponownie je
wyrobić, podzielić na 3 części i każdą rozłożyć w formach do tarty o
średnicy 35 cm ( mierząc u góry ) wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Boczek pokroić w paski a cebulę w piórka. Ciasto posmarować ketchupem,
posypać pokrojonym boczkiem i cebulą a na koniec startym serem i posypać
przyprawami. Tak przygotowane pizze odstawić do lekkiego podrośnięcia
ciasta a potem piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Podając można polać dodatkowo ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.