rozwiń i czytaj przepis :
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 duże jabłka
- 1/2 szk cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 5 jajek ( rozmiar M )
- 2,5 szk mąki tortowej + 2 łyżki do obtoczenia jabłek
- 250 g margaryny Kasia
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Lukier :
- cukier puder
- sok z cytryny
- 5 g żurawiny do dekoracji
Żurawinę
posiekać, jabłka po umyciu i obraniu pokroić w kostkę i obtoczyć w dwóch
łyżkach maki. Miękką margarynę utrzeć z obydwoma cukrami. Następnie
nadal ucierając dodawać po jednym jajku a potem przesiać mąkę razem z
proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Do ciasta przełożyć pokrojone
jabłka i żurawinę i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać. Ciasto
przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę
piec 50 -55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu babkę
wystudzić, polać przygotowanym lukrem i i udekorować posiekaną żurawiną.
jabłko i żurawina to duet tak pysznie zgrany! :-)
OdpowiedzUsuń