rozwiń i czytaj przepis :
- 3 pojedyncze filety z kurczaka ( u mnie z polędwiczkami )
- 1 op sera typu feta ( 270g )
- 2 solidne garście świeżego szpinaku
- pieprz kolorowy do smaku
- Panierka :
- 25 g paluszków grissini czosnkowych
- 25 g solonych paluszków
- 1 czubata łyżka tartych orzechów laskowych
- 75 g płatków kukurydzianych
- Dodatkowo :
- 2 jajka
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Filety
umyć, osuszyć, odciąć polędwiczki ( ja je także usmażyłam ale tylko
panierowane ) i lekko posolić. W filetach naciąć kieszenie. Do miski
włożyć ser feta, posiekany ( umyty i osuszony ) szpinak, dodać pieprz do
smaku i wymieszać nadzienie. Gotowym farszem napełnić kieszonki
filetów. W rozdrabniaczu zmiksować płatki i oba rodzaje paluszków.
Wsypać do miski, dodać orzechy i wymieszać. Jajka rozbełtać w drugim
naczyniu, posolić i popieprzyć. Na talerz wysypać trochę mąki do
obtaczania. Na patelni rozgrzać olej. Każdy filet obtaczać w mace, potem
zanurzać w jajku i panierować w przygotowanej panierce. Smażyć po kilka
minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na
ręczniku papierowym. Na koniec polędwiczki obtoczyć w mące, potem w
jajku i panierować po czym usmażyć. ( mój młodszy synek nie lubi
faszerowanych mięs, więc takie polędwiczki były dla Niego ).
Moje ukochane połaczenie dla kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuń