czwartek, 16 stycznia 2014

Gulasz wieprzowy z opieńkami i marchewką


rozwiń i czytaj przepis :
650 g łopatki wieprzowej
1 cebula
2 średnie marchewki
250 g blanszowanych mrożonych opieniek
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
sól czosnkowo ziołowa do smaku
pieprz kolorowy do smaku
ok. 750 ml rosołu
1/2 szk słodkiej śmietany 18 %
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju

W szerokim rondlu rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażyć.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w plastry marchewkę ( oczywiście obrane i umyte ), chwilę smażyć.
Następnie dodać opieńki, liść laurowy i ziele, podlać rosołem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
W międzyczasie doprawić.
Gdy wszystko jest miękkie zagęścić gulasz śmietaną wymieszaną z mąką.
Zagotować i w razie konieczności jeszcze doprawić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.