rozwiń i czytaj przepis :
- Ciasto :
- 450 g mąki koszalińskiej ( typ 500 )
- 350 ml maślanki naturalnej
- 1 łyżeczka soli morskiej z magnezem
- 1 łyżka cukru ( płaska )
- 30 g świeżych drożdży
- 5 łyżek oleju ryżowego
- Dodatki :
- 400 g gotowanych świeżych grzybów ( podgrzybki )
- 1 cebula
- 300 g pieczonej kiełbasy
- 250 g żółtego sera
- zioła włoskie
- chili
- pieprz
- ostry sos pomidorowy
- 2 łyżki masła
Do miski
wsypać mąkę oraz sól i wymieszać. Maślankę o temperaturze pokojowej
rozmieszać z olejem. Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem i wlać je
do mąki. Następnie wlać maślankę z olejem i wyrobić ciasto. Delikatnie
je oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do
wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie na patelni rozgrzać masło, wrzucić grzyby
i podsmażyć razem z obraną, umytą i pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawić
do smaku solą i pieprzem a potem przestudzić. Gdy ciasto wyrośnie
ponownie je wyrobić, podzielić na trzy części i każdą z nich rozłożyć na
talerzach ceramicznych o średnicy 35 cm wysmarowanych olejem i
oprószonych mąką. Ciasto posmarować sosem pomidorowym ( jeśli nie mamy
domowego sosu można użyć ketchupu ). Na cieście rozłożyć porcje grzybów z
cebulą a następnie pokrojoną w paseczki kiełbasę i na koniec starty
żółty ser. Wszytko oprószyć przyprawami do smaku i zostawić na 10 minut
do podrośnięcia ciasta. Gotowe pizze piec w piekarniku nagrzanym do 190
stopni przez 10-15 minut w zależności od piekarnika. Upieczone pizze
pokroić i polać ketchupem.
Ciasto brzmi ciekawie...może zrobię kiedyś na czasie.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na ciasto:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na ciasto jest boski, trochę modyfikuje i eksperymentuje, ale wychodzi klasa. Dodatki jak to dodatki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. A dodatki to wiadomo dajemy to co lubimy.
UsuńPozdrawiam :)