poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kolorowa babka ucierana


rozwiń i czytaj przepis :

  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 5 jajek ( M )
  • 1/2 szk cukru
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze :
  • żółty
  • czerwony
  • pomarańczowy
  • zielony
  • cukier puder trzcinowy
  • sok z cytryny
  • kolorowa posypka do ciast
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do miski włożyć miękkie masło i za pomocą miksera utrzeć do białości razem z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka ( białka będą potrzebne ) i nadal ucierać. Gdy żółtka połączą się z masą z masła i cukru przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno i połowę dodać do ciasta i lekko wymieszać. Następnie dodać resztę piany, delikatnie połączyć. Foremkę keksową o wymiarach 12 cm x 30 cm ( mierząc górne krawędzie ) wyłożyć papierem do pieczenia. Po kilka łyżek ciasta przekładać do miski w której była ubijana piana i dodawać odrobinę barwnika żółtego. Wymieszać masę i przełożyć do foremki. Tak samo postępować z barwnikiem czerwonym i pomarańczowym i kłaść jedno ciasto na drugim. Ostatnia warstwa ma zostać bez barwienia. Ciasto w foremce widelcem dowolnie lekko przemieszać i wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec babkę przez 50 minut. Upieczoną wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Z cukru pudru trzcinowego i zielonego barwnika oraz soku z cytryny wymieszać lukier i polać nim wystudzoną babkę a na koniec posypać posypką.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.