rozwiń i czytaj przepis :)
- 500 g żołądków z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 czubata łyżka startego świeżego imbiru
- 250 g blanszowanych opieniek
- 200 g świeżej białej kapusty
- 1 szk konserwowego groszku
- 1 duża garść rukoli
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2,5 szk ryżu
- 1 łyżeczka curry indyjskie Kamis
- 1 łyżeczka kurkumy Kamis
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- pikantna mieszanka przypraw Kamis do smaku
- 1 kostka Asia curry
- rosół ( tyle ile wchłonie ryż )
- 4 łyżki oleju
Żołądki
umyć i pokroić wzdłuż na pół. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić,
marchew w plasterki a cebulę i kapustę w kostkę. Rukolę posiekać. Do
szerokiego rondla wlać olej, rozgrzać go i wrzucić żołądki, podsmażyć.
Następnie dodać opieńki i smażyć 3 minuty. Dodać potem starty imbir,
cebulę, marchew i kapustę i nadal chwilę smażyć, dodać rukolę, koper i
ryż i mieszając smażyć kolejne trzy minuty. Potem dodać przyprawy i
podlać bulionem i pod przykryciem dusić od czasu do czasu mieszając. W
trakcie duszenia podlewając rosołem gdy ryż wchłonie nadmiar płynu. I
tak podlewać do momentu aż ryż będzie miękki. Oczywiście należy danie od
czasu do czasu mieszać.' Podawać na gorąco.
pycha:)
OdpowiedzUsuńTrzymaj się Ewa, dużo zdrówka. A zastój w kuchni jest straszny, wiem co mówię,m bo niedawno to przerabiałam :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :) i serducho dla Ciebie ♡
Bardzo dziękuję, już czuję się lepiej :)
Usuńpozdrawiam Kasiu.