rozwiń i czytaj przepis
- Biszkopt:
- 5 jajek ( M )
- 4 łyżki mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szk cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 1 op kremu karpatka
- 2 szk mleka 3,2%
- 200 g miękkiego masła
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- cukier puder do posypania ciasta
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno
z obydwoma cukrami. Potem dodać żółtka i delikatnie połączyć a
następnie przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i barwnikiem.
Wszystko wymieszać ale delikatnie. Tortownicę w kształcie serca ( 26 x
24 cm ) wysmarować na dnie masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Wyłożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut a potem
wyjąć biszkopt z formy, wystudzić i przekroić na dwa placki. Połowę
mleka zagotować w garnku a drugą połowę wymieszać z mieszanką kremu na
karpatkę. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając
chwilę gotować aż masa zgęstnieje. Masę wystudzić. Do miski włożyć
masło, chwilę je miksować mikserem a potem nadal miksując dodawać po
łyżce zimnego budyniu i mieszać aż masa będzie gładka. Biszkopty można
nasączyć dowolnym płynem ( u mnie herbata owocowa ). Pierwszy placek
ułożyć na talerzu, rozsmarować krem i przykryć drugim plackiem. Ciasto
wstawić do lodówki na kilka godzin aby się ładnie związało. Przed
podaniem ciasto posypać cukrem pudrem za pomocą wyciętego szablonu.
Idealne na Walentynki, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń