rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 10 g drożdży instant
- 2 szk ugotowanej kaszy jęczmiennej ( wiejskiej )
- 3 drobiowe parówki wędzone ( cienkie )
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli morskiej ziołowej
- 1/2 łyżeczka soli morskiej
- 1/4 łyżeczki pikantnej mieszanki przypraw
- 350 ml ciepłej wody
- 1/4 szk oleju
- prażone otręby pszenne do wysypania foremki i ciasta
- olej do wysmarowania foremki
Do miski
wsypać mąkę, przyprawy i kaszę i wymieszać najlepiej dłońmi rozdzielając
ewentualne grudki kaszy. Parówki po zdjęciu osłonek pokroić w plasterki
i wrzucić do miski. Wlać wodę zmieszaną z olejem i wyrobić ciasto.
Przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i
zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić ciasto i
przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami o
wymiarach 32 x 12 cm (mierząc górne krawędzie ), posypać wierzch
otrębami i można zrobić nacięcie. Zostawić ciasto do ponownego
wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gdy ciasto ładnie wyrośnie
wstawić blaszkę z ciastem na kratkę z wyposażenia kuchenki na drugi
poziom od dołu a na pierwszy włożyć blachę do której nalać wodę. Chleb
piec 30 minut w 200 stopniach a potem kolejne 30 w 190 stopniach.
Upieczony chleb wystudzić na kratce i podawać z dowolnymi dodatkami. Nam
najlepiej smakuje z masłem i pomidorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.