rozwiń i czytaj przepis :
- na 2 porcje
- 2 plastry schabu bez kości ( po 150 g )
- Ciasto :
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka mąki
- kilka łyżek pikantnego ketchupu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pieprz cayenne do smaku
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania
Kotlety
umyć, osuszyć i rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Do głębokiego talerza
wbić jajko, 4 łyżki ketchupu, dodać pozostałe składniki na ciasto i
dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto ma być gęste, gdyby było
za mocno gęste dodać jeszcze ketchupu i ponownie wymieszać ciasto.
Kotlety obtoczyć w mące a następnie oblepić ciastem i tak zostawić na 30
minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, ułożyć kotlety a resztę
ciasta rozłożyć na kotletach. Smażyć na średnim ogniu kilka minut a
potem delikatnie obrócić aby ciasto się nie rozlało i smażyć dalej kilka
minut. Podawać np. z ziemniakami i surówką.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń