sobota, 8 lutego 2014

Ketchupowe schabowe


rozwiń i czytaj przepis :
  • na 2 porcje
  • 2 plastry schabu bez kości ( po 150 g )
  • Ciasto :
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki
  • kilka łyżek pikantnego ketchupu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania
PRZYGOTOWANIE:
Kotlety umyć, osuszyć i rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Do głębokiego talerza wbić jajko, 4 łyżki ketchupu, dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto ma być gęste, gdyby było za mocno gęste dodać jeszcze ketchupu i ponownie wymieszać ciasto. Kotlety obtoczyć w mące a następnie oblepić ciastem i tak zostawić na 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, ułożyć kotlety a resztę ciasta rozłożyć na kotletach. Smażyć na średnim ogniu kilka minut a potem delikatnie obrócić aby ciasto się nie rozlało i smażyć dalej kilka minut. Podawać np. z ziemniakami i surówką.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.