rozwiń i czytaj przepis :
- 250 g gotowanego boczku
- 200 g pieczonego boczku
- 3 solidne garście suszonych podgrzybków
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- Ciasto :
- 600 g mąki pszennej typ 500
- 300- 350 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Farsz : 
Grzyby namoczyć i ugotować. Potem odcedzić. Cebulę pokroić i w kostkę i 
podsmażyć na oleju. Oba boczki i grzyby zmielić do miski w maszynce do 
mięsa na grubym sitku. Do zmielonych składników dodać cebulę, przyprawy i
 wymieszać farsz.  Ciasto : Do miski wsypać mąkę i sól. wlać wodę i 
rozbełtane z olejem jajka. Wymieszać ciasto a potem przełożyć je na 
stolnicę lub blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.  
Porcje ciasta wałkować, wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ) 
nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi po czym układać je na 
ściereczce aby się do siebie nie dotykały. Zagotować dużą ilość wody z 
odrobiną soli, na wrzątek kłaść partiami pierogi i gotować kilka minut 
od wypłynięcia. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na talerze. 
Pierogi można spożywać okraszone lub nie z dowolną surówką.

 
pysznie:D
OdpowiedzUsuń